zondag 25 december 2011

Cloud Control - Eindhoven : Effenaar : vrijdag 25 november 2011

Als het aan de Chinese overheid ligt, zitten de weersverwachtingen er over drie jaar nooit meer naast.  Nog voor 2015 wil Peking exact kunnen bepalen waar en wanneer hoeveel regen naar beneden komt. China wil met vliegtuigen en raketten chemicaliën op wolken strooien zodat ze meer regen loslaten. Kortom: Cloud Control. En laat dat nu ook de naam wezen van een kwartet uit Australië, uit de buurt van Sydney om precies te zijn. De bandnaam was er jaren eerder dan het plan van de Chinezen, want het kwartet is al actief sinds 2007.  Ik maakte begin 2011 kennis met de band, via hun debuutalbum “Bliss release” dat een jaar eerder uitkwam in hun thuisland. Toen de kans zich voordeed om Cloud Control in levende lijve op Nederlandse bodem te aanschouwen, viste ik door omstandigheden twee achtereenvolgende keren achter het net. Volgens het principe driemaal is scheepsrecht ben ik ditmaal wel van de partij, met de band als support act van The Drums in de Effenaar te Eindhoven.

Aangezien ze ‘slechts’ het voorprogramma zijn, staat Cloud Control maar een half uur speeltijd ter beschikking. Niet lang, maar lang genoeg om te laten horen en zien waar ze voor staan en aan te tonen waarom ze als beloftevol worden aangemerkt. Een belofte die ze wat mij betreft hebben ingelost. De sound van de band is samengesteld uit delen folk, pop, indie- en psychedelische rock. Het is geen unieke combinatie – want wat is dat heden ten dage nog wel eigenlijk? – maar het gaat er om hoe een band die bestanddelen mengt en of dat tot opvallende resultaten leidt. Dat zit bij Cloud Control wel snor. Singles “There’s nothing in the water we can’t fight” en “Gold canary” als ook het afsluitende hoogtepunt “Ghost story”, die allemaal bewust of onbewust iets van Fleet Foxes in zich meedragen, zijn daar goede voorbeelden van. En feitelijk geldt dat voor de rest van de nummers ook – allemaal afkomstig van “Bliss release” trouwens – want in dertig minuten tijd laat de band geen enkele steek vallen. De band klinkt hecht en gedegen, en de liedjes hebben veel baat bij de harmonieuze samenzang van gitarist Alister Wright en toetsenist Heidi Lenffer, die ook sierlijk een tamboerijn weet te hanteren. Ín de al genoemde finale “Ghost story” mag bassist Jeremy Kelshaw zich uitleven op een snare drum, daarmee dit naar meer smakende concert tot een goed einde meppend. Of het de Chinezen gaat lukken om de wolken onder controle te krijgen valt nog te bezien, maar Cloud Control kan in ieder geval als een geslaagde missie worden beschouwd.

Setlist: Meditation song # 2 (why, oh why) * Death cloud * My fear # 2 * Gold canary * There’s nothing in the water we can’t fight * Ghost story

Meer foto’s hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten