zaterdag 11 augustus 2012

Cerebral Ballzy - Eindhoven : Area 51 : vrijdag 29 juni 2012

Ik moet hem thuis nog ergens hebben liggen, de documentaire “Punk, lange leve de lol” uit 1996, over de punkscène in Amsterdam anno eind jaren 70, begin jaren 80. Eén van de thema’s die erin voorkomen is de tegenstelling tussen twee groepen punks: enerzijds de serieuze, politiek-correcte, maatschappijkritische idealisten en anderzijds degenen die alleen maar lol willen trappen, bier drinken, drugs gebruiken en herrie maken, al dan niet via het medium muziek. Het uit New York afkomstige hardcore punk kwintet Cerebral Ballzy behoort duidelijk tot de laatste categorie. Hun debuutalbum staat vol met liedjes over hun voornaamste hobby’s en liefhebberijen: skateboarden (“Sk8 all day”), drugs (“Drug myself dumb”), drank (“Puke song”), meisjes (“Junkie for her”), spijbelen (“Cutting class”), zwartrijden (“Insufficient fare”) en fast food (“Fast food”). Nee, van deze band hoeven we geen opgeheven vingertje, politieke manifesten of kritische opinies te verwachten. Maar dat geeft helemaal niets, want daar zijn andere bands voor. En bovendien kan iedereen zich op zijn minst wel met een paar van hun bovenstaande tekstuele onderwerpen identificeren. Toch?

Net als drie weken eerder, toen punk bands Trash Talk en Off! hier optraden, is Area 51 in Eindhoven de uitgelezen locatie om Cerebral Ballzy aan het werk te zien, al was het maar vanwege de skate hal waarvan ik me zo voorstel dat de band er al gebruik van heeft gemaakt. Dat CB het concert aftrapt met “Sk8 all day” zal dan ook geen toeval zijn. Voordat het zover is, krijgen we een voorprogramma. Eigenlijk zijn het er twee, maar de eerste daarvan, Toxic Shock, missen commando Billy en ik. We kunnen ons wel een idee vormen hoe dat ongeveer zou hebben geklonken. Nummer twee zien we dus wel, een Nederlandse band namens Cracks In The Wall met een voorliefde voor het snelle jaren 80 hardcore punk werk, en daarmee een ideale opwarmer voor de hoofdact. Met elkaar in hoog tempo opvolgende, korte nummers is het in een vloek en een zucht voorbij (hooguit een kwartier), maar het is lang genoeg om te overtuigen. Een singletje scoren na afloop – uiteraard op vinyl – is wel het minste wat ik kan doen om deze jongens een hart onder de riem te steken. Na ongeveer een dik half uur is het de beurt aan Cerebral Ballzy. Nadat ze bezit hebben genomen van het lage podium, valt me op dat ze een andere drummer hebben. Niet dat het verder iets uitmaakt, want hij mept en hakt er net zo lustig op los als voorganger ‘Crazy Abe’. Zoals gezegd wordt het startschot gegeven met “Sk8 all day” en vanaf dat moment is er geen houden meer aan.

Er zijn talloze bands die in dezelfde vijver vissen als Cerebral Ballzy dus de vraag is wat deze vijf New Yorkers boven de rest doet uitstijgen. Daar is, zoals ook bij andere bands het geval is, niet altijd de vinger op te leggen. Het is naast een combinatie van goede, pakkende songs, attitude en charisma vaak ook een kwestie van de juiste band op het juiste moment zijn. CB koppelt fun aan furie, wat dus neerkomt op korte, explosieve songs over al eerder genoemde thema’s zoals skateboarden, alcohol, meiden en gewoon lol maken. Zeker niet onbelangrijk is dat de band de uitstraling heeft van een ‘gang’ waar je deel van uit wil maken, en het valt goed te begrijpen waarom NME zanger Honor Titus een derde plek toebedeelde in hun ‘Cool List’ van 2011. Honor is één brok energie die behalve op ook voor het podium staat, en hét moment doet zich voor wanneer hij opeens met een ferme sprong van de vloer op de bar springt, en zijn benen pal voor mij en commando Billy staan. Even snel is hij weer verdwenen, op zoek naar de van zijn hoofd gevallen pet, die iemand al voor hem heeft opgeraapt. Gitarist Mason klimt af en toe van de bühne naar de vensterbank van een raam aan de zijkant van de zaal, om daar gewoon verder te spelen. De lange haren van zijn collega Jason – ook gitarist – zwiepen mee met de adrenaline verhogende, zelden boven de twee minuten klokkende snelheidsduivels. “Causing havoc” heet een van de gespeelde songs, en zo is het maar net. Lekker snel, niet lullen maar poetsen, de beuk erin en vol gas geven, zo hoor ik hardcore punk het liefst. En dat is waar Cerebral Ballzy voor staat. Inclusief toegift, met een voor de tweede keer gespeeld “Sk8 all day”, staat de teller tenslotte op ongeveer een half uur. Het was minder druk dan gedacht – en zeker niet zo vol als bij Trash Talk en Off! – doch daarop kan ik alleen maar zeggen dat de thuisblijvers ongelijk hebben gekregen, want: Cerebral Ballzy kicked ass! 

Setlist: Sk8 all day * Swallow the suds * Puke song * Return of the slice * Drug myself dumb * Cutting class * Junkie for her * City’s girl * Causing havoc * Insufficient fare * Don’t tell me what to do * Fast food * Office rocker * Anthem * (toegift) Don’t look my way * Sk8 all day

Meer foto’s hier en hier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten